Menu: [ Inleiding | Zendmasten | Satelliet | Internet | Technisch ]
Wat? Satelliet-TV en -Radio zijn al oude technieken, maar ze werken nog steeds erg goed. Hoewel er nog analoge zenders bestaan, verdwijnen ze op de satelliet al jarenlang ten gunste voor digitale. Heel veel zenders op de satelliet zijn gratis ("Free To Air" of FTA), en dat is lang niet allemaal pulp. Zo ongeveer alle Duitse zenders zijn bijvoorbeeld gratis te kijken en, als je de juiste satelliet pakt, dan kun je ook alle BBC-zenders in Nederland ontvangen.
Overdonderend. Het aanbod op een satelliet is overdonderend. Reken op een paar duizend TV-kanalen in allerlei talen, soms zelfs in meerdere tegelijk zodat je kunt kiezen. Alleen de Nederlandse publieke omroep is niet gratis beschikbaar om licentieredenen; heel Europa kan anders meekijken. Gek genoeg wordt dit ook gedoen voor programma's die vrij zijn van licentierechten.
Samen met zendmasten. Wil je Nederland 1, 2 en 3 gratis ontvangen dan ben je in Nederland aangewezen op ontvangst van het signaal vanaf Zendmasten. Dit houdt wel in dat je geen HD of 3D kunt ontvangen. Vreemd eigenlijk, want zo is maar een kwart van de pixels van de publieke omroep echt van iedereen. Let op: de meestel tuners kunnen ofwel DVB-T decoderen, ofwel DVB-S, maar niet beide.
Generaties. Er zijn twee generaties DVB-S, waarbij de nieuwste soms wordt aangeduid als DVB-S2. Hiermee is de compressie beter, waardoor HD en 3D beter mogelijk wordt. Met het oudere DVB-S kun je wel breedbeeld kijken.
Het DVB-S systeem in vogelvlucht: Een antenne ontvangt het signaal van de zendmast, en een tuner (die in de TV kan zijn ingebouwd) zet dat om in kijkbare plaatjes, die op de TV worden afgebeeld. De smartcard is optioneel, en betekent doorgaans dat je abonnementsgeld moet betalen.
Satellieten moeten op een vaste plek ten opzichte van je schotel hangen, omdat je anders voortdurend opnieuw zou moeten richten. Dit stilhangen kan alleen boven de evenaar. Daarom wordt een satelliet aangegeven met de positie in graden oosterlengte of westerbreedte, altijd boven de evenaar. Aangezien Nederland rond de 5 graden oosterlengte zit, staan satellieten op die positie dus exact in het zuiden. De hoogte is ook vast, voor Nederland komt dat ongeveer neer op een hoek van 30 graden boven de horizon.
Satellieten hangen boven de evenaar en bestrijken een flink stuk wereld, bijvoorbeeld West-Europa, met ongeveer het vermogen van een gloeilamp. Om een voldoende krachtig signaal te ontvangen worden stralen gebundeld door een schotel.
Een satellietschotel krijgt het signaal vanaf de satelliet binnen als een parallelle bundel stralen. Die stralen worden weerkaatst naar een brandpunt, waar een opnemer is opgehangen. Met dezelfde schotel zijn twee opstellingen mogelijk; de linker loopt niet vol met sneeuw maar de rechter vangt een hoop minder wind en springt minder in het oog.
Satelliet doe je eigenlijk altijd met een afzonderlijke tuner vanwege de speciale aansturing van opnemers en switches. Zenders kiezen langzaamaan wat vaker voor DVB-S2 in plaats van DVB-S, en daar kunnen oudere ontvangers niet in mee. Je ziet DVB-S2 in gebruik voor HD, 3D en voor betere compressie in het algemeen.
In principe sluit je een DVB-S of DVB-S2 tuner aan tussen de opnemer op een schotel en een video-ingang van je TV of monitor. Voor details kun je het beste een satellietwinkel bezoeken, want er is veel meer mogelijk dan een enkele tuner die maar naar een enkele satelliet kijkt. Aangezien je dus niet de tuner-ingang gebruikt, kun je best tegelijk satelliet en DVB-T ontvangen, als je dat zou willen. Bijvoorbeeld DVB-T voor publieke Nederlandse omroepen, en satelliet voor wat daar gratis op te vinden is.
Populaire satellieten in vogelvlucht; zoek naar de kreet Free To Air of de afkorting FTA voor niet-versleutelde zenders:
Schrik je van de vele talen die beschikbaar zijn? Een goede kans om een nieuwe taal te leren ;-) maar ook nuttig om te weten is dat je soms de taal kunt verwisselen. Bijvoorbeeld is de Duitse en Franse TV vaak nagesynchroniseerd, ook het Engels dat wij vaak moeiteloos verstaan. Sommige zenders (zoals Arte op Astra 1) bieden echter ook de code vo bij de talen, wat inhoudt dat de oorspronkelijke taal kan worden geselecteerd. En Arte was al zo'n geweldige zender!