Menu: [ Inleiding | Zendmasten | Satelliet | Internet | Technisch ]
Wat? Overal in Nederland hangen de zenders Nederland 1, 2 en 3 en de regionale omroep als gratis zenders in de lucht, plus de belangrijkste radiozenders. Aan de grenzen van Nederland kun je bovendien proberen om Duitse en Belgische zenders mee te pikken. Doordat je voor niets van dit alles een smartcard nodig hebt, volstaan de goedkoopste tuners en heb je geen abonnement nodig op iets als KPN/Digitenne.
Benodigdheden? Deze techniek heet "DVB-T", kort voor Digital Video Broadcasting in de Terrestrial variant. Sommmige TV's kunnen rechtstreeks DVB-T ontvangen. Als dat zo is, hoef je alleen een antenne op je TV aan te sluiten. Anders moet je een losse tuner voor DVB-T kopen. Losse tuners zonder smartcard kosten ongeveer 40 Euro. Let bij aanschaf van een tuner altijd op de opstarttijd en het verbruik in standby, want op die punten vallen sommige tuners vies tegen.
Digitaal? Digitale TV is in veel opzichten beter dan analoge. Het beeld is rustiger, omschakelen van/naar breedbeeld gaat vanzelf goed, en er is een elektronische programmagids. Bovendien kunnen met behoud van kwaliteit meer zenders in een kanaalfrequentie worden gestopt. Sommige digitale zenders zijn gratis te ontvangen, andere staan onder een regime via een smartcard.
Storingen? De techniek van DVB-T is betrekkelijk storingsvrij, als je een goede antenne hebt. De slechte naam van Digitenne lijkt vooral voort te komen uit de lage kwaliteit antenne's die KPN levert, zie onder voor details en alternatieven. DVB-T lijkt geen last te hebben van regen, maar wel van storm als die bomen flink beroert.
Radio? Zendmasten zenden ook radio uit. Via DVB-T wordt ook radio verzonden, zie onder voor uitleg. Daarnaast is er ook nog gewoon analoge FM-Radio, al wordt internetradio wel steeds populairder.
Het DVB-T systeem in vogelvlucht: Een antenne ontvangt het signaal van de zendmast, en een tuner (die in de TV kan zijn ingebouwd) zet dat om in kijkbare plaatjes, die op de TV worden afgebeeld. De smartcard is optioneel, en betekent doorgaans dat je abonnementsgeld moet betalen.
Als je wilt weten of je TV al geschikt is voor DVB-T, dan kun je dat nazoeken op de Duitse DVB-T apparatenlijst. Als jouw TV er tussen staat, prijs je dan gelukkig: je hebt geen extra tuner nodig maar kunt gewoon een geschikte antenne aansluiten op de ingang van je TV. Waarlijk een spotgoedkope upgrade!
Heb je nog een ouderwetse TV-antenne, bedoeld voor analoge TV? Die werkt ook voor DVB-T. Of het nou een antenne is die op het dak staat of eentje die (ooit) op je TV stond. Ga dus vooral eens snuffelen in een zaakje met oude apparatuur! Het is een goed idee om, net als hieronder eigenlijk, te zoeken naar een antenne die geen voeding nodig heeft maar die gewoon door een goed ontworpen vorm beter ontvangt. Feitelijk is alles wat rechtlijnig is onder de maat.
De reden dat dit werkt is simpel: DVB-T gebruikt de kanaalfrequenties die vroeger voor analoge TV werden gebruikt, en het maakt zo'n antenne niets uit of er analoog of digitaal signaal doorheen gaat. Dat verschil wordt pas in de tuner opgemerkt. Om diezelfde reden is er ook niet zoiets als een HD-antenne, een 3D-antenne of een breedbeeldantenne.
Zie ook deze Duitse consumententest over kant-en-klare antennes met een erg leuk filmpje.
Bij een tuner voor DVB-T zit doorgaans een simpele antenne, maar er zijn er ook waarbij geen antenne wordt meegeleverd, bijvoorbeeld als de TV in staat is DVB-T te decoderen.
Een antenne is in principe gewoon een draadje dat gevoelig is voor radiogolven van de juiste lengte. Je kunt zonder veel moeite zelf antennes in elkaar knutselen, zolang je maar oplet dat je voorgeschreven maten en materialen volgt. Als je online zoekt naar dvb-t antenne dan vind je onderstaande als eenvoudigste werkwijze. Maak hem van een bestaande antennekabel of koop een nieuw stukje coax-kabel met TV-stekker; het is ongeveer 5 minuten werk.
Constructie:
Een eenvoudige antenne gemaakt door het strippen van een coax-kabel. Als je geen "echt" gereedschap hebt dan pak je gewoon een schaar of mes uit de keukenla!
Tips:
Deze antenne geeft veel betere resultaten dan bovenstaande simpele antenne, en ook veel beter dan de meeste die je in winkels koopt. De tactiek is niet om slecht signaal op te peppen met een versterker, maar om een uitgekiende vorm ("log-periodiek") te gebruiken die hem extra gevoelig maakt in een bepaalde richting. Je bent ongeveer een uurtje kwijt om deze antenne in elkaar te knutselen, en de kosten liggen rond 5 Euro. De ontvangst die je ermee krijgt is subliem.
De "log-periodic" antenne bestaat uit een aantal antennepunten die op maat moeten worden gemaakt. Je hebt twee van deze helften nodig.
Constructie:
Als je twee halve antennes in elkaar hebt gesoldeerd, dan is dit hoe je ze met de coaxkabel verbindt. Zorg dat de helften min of meer op elkaar liggen, met de horizontale geleiders naast elkaar, maar wel met isolatie ertussen. Zorg dat tegenovergestelde pennen van de twee helften zo goed mogelijk in elkaars verlengde komen te liggen.
Tips:
Bovenstaande volstaat voor digitale ontvangst van gratis zenders. Er zijn daarnaast uitbreidingen denkbaar.
Behalve gratis TV wordt met DVB-T ook radio uitgezonden; reken op zenders als Radio 1, 2, 3FM, 4, 5, 6, FunX en de regionale omroep. De meeste tuners bieden mogelijkheden om ook die te ontvangen.
Daarnaast is er ook altijd nog analoge FM-Radio als methode om met een gewone, analoge radio de zenders uit de lucht te plukken. Dit is een apart principe, los van DVB-T. Het werkt daardoor met afzonderlijke antennes.
Het opnemen van DVB-T programma's is heel goed mogelijk. De informatie die wordt uitgezonden is gecomprimeerd, op een soortgelijke manier als met DVD of Blu-Ray disks. Om opname eenvoudig te houden zul je echter een tuner willen die dit ondersteunt, en dat betekent meestal dat er een harde schijf ingebouwd zit. Daar worden zulke apparaten wel iets duurder van.
Er zijn sticks in de handel die DVB-T ontvangen en via USB aan je computer afgeven. Dit maakt het mogelijk om TV te kijken via laptops, touchpads en dergelijke. Een hele lijst vind je op de Duitse lijst met PC-apparaatjes voor DVB-T. Er zit dan vaak ook software bij waarmee je kunt schakelen tussen zenders, en waarmee je soms zelfs programma's kunt opnemen.
Bij zo'n USB-ontvanger zit meestal de genoemde simpele antenne; ook hiervoor geldt dat de ontvangst veel beter wordt met een richtantenne. Hooguit is het minder comfortabel om een richtantenne te gebruiken als zo'n kijkoplossing echt "mobiel" moet zijn. Gelukkig is het voor een deel van het mobiele gebruik zo dat je buiten bent, waar de ontvangst al een stuk beter is dan binnen, ook met een simpele antenne.
Het aantal zenders dat in Nederland gratis beschikbaar is via DVB-T is beperkt. Hoewel de Nederlandse publieke zenders van veel hogere kwaliteit zijn --met name is Zapp opvoedkundig veel beter dan zenders die 24x7 (herhalingen van) cartoons uitzenden-- hebben veel mensen behoefte aan reclamestuwende zenders zoals RTL en SBS. Eerlijk gezegd denk ik dat dit niet zo'n vaart loopt als je zelf denkt, en is het heerlijk om ze niet meer te hoeven zien, maar als je het echt wilt ontvangen kun je een smartcard toevoegen.
Realiseer je wel dat een smartcard vrijwel altijd inhoudt dat je een abonnement moet nemen. Net nu je zo lekker aan het afkoppelen was! Er zijn ook mogelijkheden om de commerciele omroep te volgen via Internet en dat kan voor velen een betere optie zijn -- zeker als het gaat om sporadische programma's.
Niet alle DVB-T tuners, TV's en USB-sticks zijn geschikt voor gebruik met een smartcard. En dan moet je er ook nog een hebben die uitwisselbaar is met KPN/Digitenne. Dat zul je moeten uitzoeken, of anders neem je een tuner van KPN. Een tuner met smartcard kan normaalgesproken ook gratis programma's ontvangen, of er nou een smartcard in zit of niet.
Het grote nadeel van smartcards is dat ze je vrijheid beknotten. Anders dan het analoge signaal waarop je willekeurig veel TV's kon aansluiten en anders dan de hierboven genoemde gratis zenders, wordt er met versleutelde zenders een kunstmatige limiet op je kijkmogelijkheden gezet door het aantal smartcards dat je huurt. Meestal kun je wel je smartcard meenemen van woon- naar slaapkamer, of desnoods naar vrienden die een geschikte ontvanger hebben, maar er blijft een door KPN/Digitenne bepaalde limiet op het aantal ontvangers waarmee je tegelijk kunt kijken.
De reden dat RTL, SBS en NET5 alleen via een smartcard te ontvangen zijn ligt overigens niet (alleen) bij KPN. Deze zenders verlangen een bijdrage per abonnee, en dus maakt KPN er kosten voor die ze aan je doorberekenen. De zenders zijn dus echt commercieel -- niet alleen stouwen ze reclame zoveel ze kunnen, maar bovendien verdienen ze abonnementsgeld van je. Merk op dat deze zenders ook via Internet bekeken kunnen worden.
Het alleen kijken naar gratis zenders is in Nederland het enige TV-pakket waarmee je daar onderuit te komen, dus als je ze niet wenst te sponsoren dan is DVB-T zonder smartcard een manier om het signaal te zenden aan de TV-systemen in Nederland dat je dit niet wilt. Je laat hiermee weten dat jij wilt bepalen welke zenders in je pakket zitten, en dat je je niet laat voorschrijven dat je commerciele pulpzenders moet afnemen.