0cpm > RTV > Zendmasten

Menu: [ Inleiding | Zendmasten | Satelliet | Internet | Technisch ]

DoeHetZelf: Digitale TV van zendmasten

Wat? Overal in Nederland hangen de zenders Nederland 1, 2 en 3 en de regionale omroep als gratis zenders in de lucht, plus de belangrijkste radiozenders. Aan de grenzen van Nederland kun je bovendien proberen om Duitse en Belgische zenders mee te pikken. Doordat je voor niets van dit alles een smartcard nodig hebt, volstaan de goedkoopste tuners en heb je geen abonnement nodig op iets als KPN/Digitenne.

Benodigdheden? Deze techniek heet "DVB-T", kort voor Digital Video Broadcasting in de Terrestrial variant. Sommmige TV's kunnen rechtstreeks DVB-T ontvangen. Als dat zo is, hoef je alleen een antenne op je TV aan te sluiten. Anders moet je een losse tuner voor DVB-T kopen. Losse tuners zonder smartcard kosten ongeveer 40 Euro. Let bij aanschaf van een tuner altijd op de opstarttijd en het verbruik in standby, want op die punten vallen sommige tuners vies tegen.

Digitaal? Digitale TV is in veel opzichten beter dan analoge. Het beeld is rustiger, omschakelen van/naar breedbeeld gaat vanzelf goed, en er is een elektronische programmagids. Bovendien kunnen met behoud van kwaliteit meer zenders in een kanaalfrequentie worden gestopt. Sommige digitale zenders zijn gratis te ontvangen, andere staan onder een regime via een smartcard.

Storingen? De techniek van DVB-T is betrekkelijk storingsvrij, als je een goede antenne hebt. De slechte naam van Digitenne lijkt vooral voort te komen uit de lage kwaliteit antenne's die KPN levert, zie onder voor details en alternatieven. DVB-T lijkt geen last te hebben van regen, maar wel van storm als die bomen flink beroert.

Radio? Zendmasten zenden ook radio uit. Via DVB-T wordt ook radio verzonden, zie onder voor uitleg. Daarnaast is er ook nog gewoon analoge FM-Radio, al wordt internetradio wel steeds populairder.

pix/dvbt.png

Het DVB-T systeem in vogelvlucht: Een antenne ontvangt het signaal van de zendmast, en een tuner (die in de TV kan zijn ingebouwd) zet dat om in kijkbare plaatjes, die op de TV worden afgebeeld. De smartcard is optioneel, en betekent doorgaans dat je abonnementsgeld moet betalen.

Geschikte TV?

Als je wilt weten of je TV al geschikt is voor DVB-T, dan kun je dat nazoeken op de Duitse DVB-T apparatenlijst. Als jouw TV er tussen staat, prijs je dan gelukkig: je hebt geen extra tuner nodig maar kunt gewoon een geschikte antenne aansluiten op de ingang van je TV. Waarlijk een spotgoedkope upgrade!

Analoge antenne

Heb je nog een ouderwetse TV-antenne, bedoeld voor analoge TV? Die werkt ook voor DVB-T. Of het nou een antenne is die op het dak staat of eentje die (ooit) op je TV stond. Ga dus vooral eens snuffelen in een zaakje met oude apparatuur! Het is een goed idee om, net als hieronder eigenlijk, te zoeken naar een antenne die geen voeding nodig heeft maar die gewoon door een goed ontworpen vorm beter ontvangt. Feitelijk is alles wat rechtlijnig is onder de maat.

De reden dat dit werkt is simpel: DVB-T gebruikt de kanaalfrequenties die vroeger voor analoge TV werden gebruikt, en het maakt zo'n antenne niets uit of er analoog of digitaal signaal doorheen gaat. Dat verschil wordt pas in de tuner opgemerkt. Om diezelfde reden is er ook niet zoiets als een HD-antenne, een 3D-antenne of een breedbeeldantenne.

Zie ook deze Duitse consumententest over kant-en-klare antennes met een erg leuk filmpje.

Simpele antenne

Bij een tuner voor DVB-T zit doorgaans een simpele antenne, maar er zijn er ook waarbij geen antenne wordt meegeleverd, bijvoorbeeld als de TV in staat is DVB-T te decoderen.

Een antenne is in principe gewoon een draadje dat gevoelig is voor radiogolven van de juiste lengte. Je kunt zonder veel moeite zelf antennes in elkaar knutselen, zolang je maar oplet dat je voorgeschreven maten en materialen volgt. Als je online zoekt naar dvb-t antenne dan vind je onderstaande als eenvoudigste werkwijze. Maak hem van een bestaande antennekabel of koop een nieuw stukje coax-kabel met TV-stekker; het is ongeveer 5 minuten werk.

Constructie:

 1. Pak een voldoende lang stuk standaard coax-kabel (standaard wil zeggen: 75 ohm).
 2. Zorg voor een uiteinde met de juiste stekker voor de DVB-T ontvanger.
 3. Strip aan het andere uiteinde 12,5 cm van de plastic buitenmantel af.
 4. Ontrafel de metalen omvlechting, en vouw hem omlaag tot hij ook 12,5 cm lang is. Zet het daar desnoods vast met plakband.
 5. Als er behalve draadjes ook een folie in de omvlechting zit dan kun je die gerust wegknippen.
 6. Je zou de plastic binnenmantel ook nog kunnen wegstrippen, maar zorg dan wel dat er een paar mm isolatie blijft, zodat de buitenmantel en binnengeleider elkaar niet kunnen raken.
 7. Monteer het geheel op een bamboestokje of iets anders waarmee je hem kunt plaatsen. Vermijd daarbij het gebruik van metaal.
pix/dvbt-cable.png

Een eenvoudige antenne gemaakt door het strippen van een coax-kabel. Als je geen "echt" gereedschap hebt dan pak je gewoon een schaar of mes uit de keukenla!

Tips:

 • Plaats de antenne vertikaal, en niet in de buurt van metalen voorwerpen.
 • Zoek een plek met goede ontvangst, bijvoorbeeld voor een raam. Prik de antenne gerust in een bloempot, maar niet met de metalen delen.
 • Bij slecht weer kun je soms beter ontdekken wat de beste opstelling is.
 • Je zult je tuner moeten laten zoeken naar digitale zenders.
 • Zenders zitten vaak met een aantal samen op een kanaalfrequentie. Dit zorgt ervoor dat met digitale TV meer zenders mogelijk zijn dan met analoge TV.
 • Voor buitengebruik moet je het koper beschermen tegen de elementen. Je kunt er bijvoorbeeld een plastic slangetje overheen schuiven, en de uiteinden na een geslaagde test zorgvuldig dichtlijmen.
 • Een iets betere antenne maak je met een stuk draad of met twee bierblikjes.

Richtantenne

Deze antenne geeft veel betere resultaten dan bovenstaande simpele antenne, en ook veel beter dan de meeste die je in winkels koopt. De tactiek is niet om slecht signaal op te peppen met een versterker, maar om een uitgekiende vorm ("log-periodiek") te gebruiken die hem extra gevoelig maakt in een bepaalde richting. Je bent ongeveer een uurtje kwijt om deze antenne in elkaar te knutselen, en de kosten liggen rond 5 Euro. De ontvangst die je ermee krijgt is subliem.

pix/dvbt-logpermaten.png

De "log-periodic" antenne bestaat uit een aantal antennepunten die op maat moeten worden gemaakt. Je hebt twee van deze helften nodig.

Constructie:

 1. Maak van metaal tweemaal de hierboven getekende vorm. Je kunt ze bijvoorbeeld solderen van elektriciteitsdraad. Plastic isolatie kan eventueel blijven zitten op plekken waar je niet hoeft te solderen.
 2. Monteer de twee vormen met tussenliggende isolatie op elkaar, zodat de pennen van dezelfde lengte de omgekeerde kant op wijzen.
 3. Pak een voldoende lang stuk standaard coax-kabel (standaard wil zeggen: 75 ohm).
 4. Zorg voor een uiteinde met de juiste stekker voor de DVB-T ontvanger.
 5. Strip aan de andere kant een klein stukje van de buitenmantel weg, en een kleiner stukje van de binnenmantel.
 6. Verbind de omvlechting en binnengeleider van de coax-kabel met de twee smalle einden van de twee metalen constructies. De twee geleiders uit de coax-kabel mogen elkaar niet raken.
pix/dvbt-logpercombi.png

Als je twee halve antennes in elkaar hebt gesoldeerd, dan is dit hoe je ze met de coaxkabel verbindt. Zorg dat de helften min of meer op elkaar liggen, met de horizontale geleiders naast elkaar, maar wel met isolatie ertussen. Zorg dat tegenovergestelde pennen van de twee helften zo goed mogelijk in elkaars verlengde komen te liggen.

Tips:

 • Koper als materiaal voor de antenne is prima geschikt voor een binnen-antenne maar niet voor buiten; koperroest (groen of blauw) is zeer giftig en geleidt bovendien niet. In het algemeen moet het materiaal elektrisch geleiden.
 • Soldeer eerst de pennen aan de hoofdgeleider vast, en knip ze daarna pas op maat. De achterste hoek hoef je niet te solderen, maar kun je gewoon (zo scherp mogelijk) buigen.
 • Als solderen van de coax-kabel (met name de buitenmantel) niet lukt, dan kun je ook kroonsteentjes gebruiken.
 • Maak de langste uitstekers vast aan een gemeenschappelijke steun, zoals een verfroerhoutje. Dat kun je vervolgens ergens insteken.
 • De opstelling is met de uitsteeksels vertikaal. De puntige kant "wijst" naar de zendmast waarvan ontvangst gevoelig moet zijn; dat kan een zendmast van Digitenne zijn of, als Digitenne royaal binnenkomt en je woont vlakbij de grens, een zendmast in Duitsland of Belgie.
 • Tuners geven soms met "dB" aan hoe sterk de ontvangst is; gebruik dat bij het vinden van de goede richting. Let op dat de ontvangst kan verschillen per kanaalfrequentie.
 • Zelfs al heb je met een andere antenne al naar zenders gezocht, laat je tuner toch opnieuw zoeken. De kans bestaat dat hij met deze betere antenne nieuwe kanaalfrequenties vindt.

Extra mogelijkheden

Bovenstaande volstaat voor digitale ontvangst van gratis zenders. Er zijn daarnaast uitbreidingen denkbaar.

Radio

Behalve gratis TV wordt met DVB-T ook radio uitgezonden; reken op zenders als Radio 1, 2, 3FM, 4, 5, 6, FunX en de regionale omroep. De meeste tuners bieden mogelijkheden om ook die te ontvangen.

Daarnaast is er ook altijd nog analoge FM-Radio als methode om met een gewone, analoge radio de zenders uit de lucht te plukken. Dit is een apart principe, los van DVB-T. Het werkt daardoor met afzonderlijke antennes.

Programma's opnemen

Het opnemen van DVB-T programma's is heel goed mogelijk. De informatie die wordt uitgezonden is gecomprimeerd, op een soortgelijke manier als met DVD of Blu-Ray disks. Om opname eenvoudig te houden zul je echter een tuner willen die dit ondersteunt, en dat betekent meestal dat er een harde schijf ingebouwd zit. Daar worden zulke apparaten wel iets duurder van.

Laptop / Touchpad

Er zijn sticks in de handel die DVB-T ontvangen en via USB aan je computer afgeven. Dit maakt het mogelijk om TV te kijken via laptops, touchpads en dergelijke. Een hele lijst vind je op de Duitse lijst met PC-apparaatjes voor DVB-T. Er zit dan vaak ook software bij waarmee je kunt schakelen tussen zenders, en waarmee je soms zelfs programma's kunt opnemen.

Bij zo'n USB-ontvanger zit meestal de genoemde simpele antenne; ook hiervoor geldt dat de ontvangst veel beter wordt met een richtantenne. Hooguit is het minder comfortabel om een richtantenne te gebruiken als zo'n kijkoplossing echt "mobiel" moet zijn. Gelukkig is het voor een deel van het mobiele gebruik zo dat je buiten bent, waar de ontvangst al een stuk beter is dan binnen, ook met een simpele antenne.

Smartcard

Het aantal zenders dat in Nederland gratis beschikbaar is via DVB-T is beperkt. Hoewel de Nederlandse publieke zenders van veel hogere kwaliteit zijn --met name is Zapp opvoedkundig veel beter dan zenders die 24x7 (herhalingen van) cartoons uitzenden-- hebben veel mensen behoefte aan reclamestuwende zenders zoals RTL en SBS. Eerlijk gezegd denk ik dat dit niet zo'n vaart loopt als je zelf denkt, en is het heerlijk om ze niet meer te hoeven zien, maar als je het echt wilt ontvangen kun je een smartcard toevoegen.

Realiseer je wel dat een smartcard vrijwel altijd inhoudt dat je een abonnement moet nemen. Net nu je zo lekker aan het afkoppelen was! Er zijn ook mogelijkheden om de commerciele omroep te volgen via Internet en dat kan voor velen een betere optie zijn -- zeker als het gaat om sporadische programma's.

Niet alle DVB-T tuners, TV's en USB-sticks zijn geschikt voor gebruik met een smartcard. En dan moet je er ook nog een hebben die uitwisselbaar is met KPN/Digitenne. Dat zul je moeten uitzoeken, of anders neem je een tuner van KPN. Een tuner met smartcard kan normaalgesproken ook gratis programma's ontvangen, of er nou een smartcard in zit of niet.

Het grote nadeel van smartcards is dat ze je vrijheid beknotten. Anders dan het analoge signaal waarop je willekeurig veel TV's kon aansluiten en anders dan de hierboven genoemde gratis zenders, wordt er met versleutelde zenders een kunstmatige limiet op je kijkmogelijkheden gezet door het aantal smartcards dat je huurt. Meestal kun je wel je smartcard meenemen van woon- naar slaapkamer, of desnoods naar vrienden die een geschikte ontvanger hebben, maar er blijft een door KPN/Digitenne bepaalde limiet op het aantal ontvangers waarmee je tegelijk kunt kijken.

De reden dat RTL, SBS en NET5 alleen via een smartcard te ontvangen zijn ligt overigens niet (alleen) bij KPN. Deze zenders verlangen een bijdrage per abonnee, en dus maakt KPN er kosten voor die ze aan je doorberekenen. De zenders zijn dus echt commercieel -- niet alleen stouwen ze reclame zoveel ze kunnen, maar bovendien verdienen ze abonnementsgeld van je. Merk op dat deze zenders ook via Internet bekeken kunnen worden.

Het alleen kijken naar gratis zenders is in Nederland het enige TV-pakket waarmee je daar onderuit te komen, dus als je ze niet wenst te sponsoren dan is DVB-T zonder smartcard een manier om het signaal te zenden aan de TV-systemen in Nederland dat je dit niet wilt. Je laat hiermee weten dat jij wilt bepalen welke zenders in je pakket zitten, en dat je je niet laat voorschrijven dat je commerciele pulpzenders moet afnemen.