Menu: [ Inleiding | Zendmasten | Satelliet | Internet | Technisch ]
Wat? Het Internet in Nederland is zo snel, dat het mogelijk is om TV en Radio erover te volgen. Dat geeft ons toegang tot enorm veel informatie, alleen al als we in Nederland kijken. Het is ook gezond, in de zin dat het tegengas geeft aan de kabelaars en glasvezelvlechters waar we anders van afhankelijk zouden zijn. Met de combinatie van Internet en antennes is het heel goed mogelijk om onszelf te informeren zonder dat het meer hoeft te kosten dan onze gezamenlijke investering in de omroepen via het belastingstelsel.
Hoe? Veel zenders hebben een website waar extra informatie te vinden is over de programma's, maar waar bovendien een live kanaal en on-demand streaming te vinden is. Dat laatste is iets specifiek voor Internet -- op het moment dat jij het wilt wordt het programma van jouw keuze (nogmaals) naar je toe gestuurd.
Copyright. Sommige programma's komen uit het buitenland, en worden onder een bepaalde licentie ingekocht door de omroepen. Zo kan het zijn dat een film wel via de zendmasten beschikbaar wordt gesteld, maar niet online. Dit heeft ook een beetje te maken met de grootte van ons land; een land als Duitsland koopt toch al voor zo'n grote markt in dat ze vaak meteen heel Europa bedienen kan.
Toekomst. Naarmate we meer media afnemen via Internet neemt de behoefte aan bandbreedte toe -- en dus aan energie. Een praktische oplossing daarvoor is Multicast. Dit wordt nu niet goed ingezet doordat internetproviders belangenverstrengeling hebben -- ze bieden niet alleen connectiviteit maar ook diensten, en hebben dus geen belang bij het beter toegankelijk maken van online media als alternatief voor de Radio/TV die ze aan je verkopen. Het is verwonderlijk dat onze politiek nog niet heeft ingegrepen om dit probleem op te heffen.
Contents
Je thuisaansluiting heeft een bepaalde bandbreedte, uitgedrukt in megabits per seconde, vaak afgekort tot Mb/s, Mbps of Mb. Dit is het aantal keren per second dat er een miljoen enen en nullen kunnen worden overgedragen. Zoals je zult snappen bepaalt dit hoeveel programma's je tegelijk kunt kijken.
Hier volgt een kort overzicht van de bandbreedte die nodig is voor bepaalde soorten informatie. Thuis zal dat vooral invloed hebben op hoeveel je tegelijk kunt doen, mobiel bepaalt het ook hoe hoog je rekening wordt voor een bepaalde kijkduur.
Mediasoort | Bandbreedte in Mb/s |
---|---|
Telefonie | 0,03 tot 0,08 |
Radio | 0,1 tot 0,2 |
Youtube | 0,2 tot 1,0 |
TV (4:3 of 16:9) | 3 tot 4 |
HD-TV | 12 tot 15 |
3D-HD-TV | 20 tot 30 |
Als je datgene wat je tegelijk wilt doen optelt, dan moet je onder de beschikbare bandbreedte blijven. Als je wilt inschatten hoeveel megabytes (afgekort MB) dataverkeer dit per seconde oplevert, deel dan door tien; voor gigabytes (afgekort GB) deel je in plaats daarvan door tienduizend.
De bandbreedte die je provider opgeeft is voor download, dus van het Internet naar jou toe. De omgekeerde richting (upload) is vaak een stuk krapper, en wordt lang niet altijd opgegeven. Het is niet eens altijd mogelijk om TV uitgaand te streamen.
Je provider verkoopt de geclaimde bandbreedte niet alleen aan jou, maar tegelijk aan zo'n 25 tot 50 klanten. Gemiddeld gezien klopt dat, als je niet allemaal tegelijk "piekt" in gebruik. De kans bestaat dus dat ontvangst van de meest slurpende mediasoorten tijdens "prime time" niet altijd vloeiend verloopt. Dit is een van de redenen waarom de inleiding zo positief is over Multicast.
Er zijn veel uitstekende websites voor beeld. Die kunnen vaak met een laptop of touchpad worden bekeken, al dan niet met een speciaal programma om dat mogelijk te maken.
De volgende websites zijn van Radio/TV-stations, en vormen vertrouwde startplekken om live of on-demand video te vinden:
De Nederlandse Publieke Omroep biedt niet alleen de gewone Radio- en TV-kanalen, maar ook de zogenaamde themakanalen:
- 101TV
- Consumenten 24
- Cultura 24
- Geschiedenis 24
- Best 24
- Holland Doc 24
- Humor TV 24
- Journaal 24
- Politiek 24
- Spirit 24
- Sterren 24
- Zappelin/Zapp 24
Om achteraf een programma terug te zien ga je naar Uitzending Gemist.
Bij al deze dingen heb je wel pech bij combinaties waar de programmeurs niet goed over nagedacht hebben. De publieke omroep is helaas niet echt voor iedereen in ons land... doordat deze programmeurs eerst voor Windows gaan ontwikkelen en dan pas om zich heen kijken of er nog iets anders bestaat!
RTL is het commerciele merk met de meeste zenders in Nederland, en kan online gekeken worden, ook on-demand. Hetzelfde geldt voor NET5, SBS6 en Veronica.
Sommige stations zenden alleen radioprogramma's uit. Er zijn speciale internetradio's die dergelijke kanalen kunnen ontvangen, en als een normale radio afspelen via je geluidsinstallatie. Maar uiteraard werkt het ook prima via een desktop, laptop of touchpad:
Daarnaast zijn er ook plekken waar je alleen online kunt kijken:
YouTube is bekend als plek waar iedereen filmpjes naartoe kan uploaden. Heel divers, zowel qua inhoud als kwaliteit.
Google Video is een soortgelijk medium van Google.
TED staat vol met lezingen van mensen die een visie hebben voor een betere wereld. Veel van de verhalen zijn creatief en bevlogen. Veel selectiever dan de bovenstaande twee kanalen en daardoor van hogere kwaliteit.
Je wilt een paar voorbeelden? Kijk dan eens naar Biomimicry voor dingen die technici kunnen leren van de natuur, of hoe Jamie Oliver op de bres gaat voor gezonde voeding voor kinderen.
Allerlei programma's hebben een online archief met oude afleveringen. Bijvoorbeeld VPRO's Tegenlicht.
BNR newsradio is een online zender voor nieuws en actualiteiten.
Er is vermoedelijk nog veel meer... net als de rest van het Internet groeit ook dit gebied als kool!
De internetradio is een nieuw soort apparaat. Het verbindt met je netwerk (bekabeld of draadloos) en downloadt radiozenders zoals bovenstaande om ze af te spelen via speakers of je gewone geluidsinstallatie.
Radio neemt zo weinig bandbreedte dat er steeds meer "zenders" komen die alleen online te beluisteren zijn. Daarnaast zijn er vaak themakanalen die bijvoorbeeld een selectie van recente programma's uit een bepaald thema afspelen. Al deze dingen laten zich doorgaans goed installeren in zo'n internetradio, waarna ze als met een normale radio --of moderner, met een touchscreen-- laten oproepen.
Vaak integreert een internetradio ook met andere muziekzaken, zoals je muziekspeler en op je netwerk opgeslagen media. En een alarmfunctie hoeft je ook niet te verbazen.
Een heel eenvoudige setup om zelf Radio, TV en foto's over Internet te ontvangen is door een Raspberry Pi met netwerkaansluiting te kopen en daarop XBMC te installeren. Er zijn eenvoudige installers voor Windows en voor Linux beschikbaar.
Voor een paar tientjes wordt dit een compleet zelfgebouwd media-center, dat zich ook nog eens heel eenvoudig laat uitbreiden met allerhande modules. Heel veel online kanalen met MP4-content kunnen hierop gespeeld worden.
Let op dat de Raspberry Pi een goedkope computer is, maar dat hij ook helemaal kaal wordt geleverd; je hebt nog een SD-kaart van een paar GB nodig en een micro-USB voeding die 5 Volt levert. Let op een stevige kaart voor dat laatste.
Qua I/O zou het volgende moeten werken:
- Netwerkaansluiting voor downloads en Radio/TV kanalen
- Netwerkaansluiting naar LAN-apparaten (opslag of UPnP sharing)
- USB keyboard of USB-muis of USB-ontvanger: Afstandsbediening
- 3,5 mm Jack naar luidsprekers of eindversterker: Internetradio
- Gele cinch stekker en 3,5 mm jack naar je TV: Analoge 4:3 televisie
- HDMI naar je TV: Digitale televisie
- Externe USB-drives of USB-sticks
Het is wel goed te weten dat de Raspberry Pi ingebouwde hardware heeft om MP4 video af te spelen, maar dat hij moeite heeft met MP2. Voorbeelden van MP2 technologie zijn DVD en DVB-S; voorbeelden van MP4 technologie zijn QuickTime, BlueRay en DVB-S2. Over het algemeen worden HD-zenders digitaal rondgestuurd in MP4, en is het oudere materiaal nog MP2.